diumenge, 6 de novembre del 2011

La llegenda d'Es Pas d'en Revull

Es Pas D'en Revull - Ferreries
El barranc d’Algendar és un dels més importants de Menorca, i com molts llocs del planeta, també té algunes llegendes, com per exemple, la llegenda d’Es Pas de’n Revull.
Aquesta llegenda conta que una nau de pirates es va voler protegir a Guatelana, l’actual Cala Galdana, on s’acaba el barranc d’Algendar. Un dels pirates més jove va trobar meravellós aquell paisatge i mentre anava caminant, molt admirat per la bellesa d’aquestes terres, es va perdre. Quan va aconseguir tornar a la platja, el vaixell ja no hi era i va haver-se de quedar a Menorca. Va pensar que s’hi trobaria bé, ja que era un lloc on havia molta fruita i es podia viure molt bé.
Però quan va arribar l’hivern, a aquest jove moro, anomenat Revull, ja no li va ser tan fàcil trobar menjar. Per a no passar gana, va pensar en agafar algun animal i menjar-se’l. Uns dies faltava una gallina a s’Aranjassa, altres faltava un conill a Algendar, o fins i tot, un dia el moix d’es Canaló va desaparèixer. Ningú sabia explicar-se per què.
Fins que, un vespre de porquetjades, els pagesos de la zona es van reunir al lloc d’es Canaló i van explicar el que els passava. Van trobar que hi havia un lladre que rodava per allà i van decidir estar a l’aguait per poder capturar-lo.
Durant alguns vespres, van observar com una ombra es movia per Sa Penya Fosca – l’actual Pas d'en Revull- , i intentaven capturar el lladre, però sempre se’ls escapava i no aconseguien agafar-lo. Finalment, un vespre els pagesos van descobrir on s’amagava el jove, que era una cova en forma de túnel amb dues entrades ben tapades d’esbarzers. Van pigar foc a aquell amagatall i el van poder capturar.
No se’n va saber res més d’aquell moro, però des de llavors fins ara, aquest amagatall va ser anomenat Es Pas d'en Revull. Hi ha altres versions de la llegenda que expliquen que quan els pagesos el van agafat, el van castigar molt, però que al final se’n van compadir i el van perdonar amb la condició de que se n’anàs d’allà el més prest possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada